Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Pula
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije
  1. I ove će godine u pulskoj Katedrali Uznesenja Marijina u Puli uoči proslave svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, biti održana trodnevna duhovna priprava. Druge večeri, u ponedjeljak, 1. srpnja, u 18:30 započinje pobožnost krunice, a svetu misu u 19 sati predvodit će don Damir Stojić, vojni kapelan na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman”. U utorak, 2. srpnja, navečer uoči svetkovine, u 18:30 započinje svečana molitva prve večernje na čast sv. Tome ap., a Sv. Misu u 19:00 sati predvodit će don Damir Stojić. Nakon mise bit će klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Misu i klanjanje animiraju grupa Jerihon iz Misericordie.
  2. Pozivamo Vas na proslavu svetog Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule, koja će se održati u srijedu,.3. srpnja 2024. godine s početkom u 18 sati u pulskoj katedrali Uznesenja Marijina. Svečanu koncelebriranu misu predvodit će mons. Jure Bogdan, vojni ordinarij, uz mons. Ivana Štironju, porečkog i pulskog biskupa te biskupe metropolije, te svećenike Porečke i Pulske biskupije. Ove godina proslava svetkovine sv. Tome apostola, zaštitnika Pulske biskupije i grada Pule donosi novost, toga će se dana održati I. pokrajinsko hodočašće vojske, policije, vatrogasaca te braniteljskih udruga u pulsku katedralu. Nakon svečanog misnog slavlja, procesija će krenuti iz katedrale, preko Trga sv. Tome, Kandlerovom ulicom, potom Ulicom Sergijevaca, ispod Slavoluka Sergijevaca, Trgom Portarata, Giardinima,  Carrarinom ulicom te Kandlerovom ulicom natrag do katedrale gdje će uslijediti svečani blagoslov s relikvijom sv. Tome. Nakon svečanog blagoslova Klapa Sv. Juraj HRM i Policijska klapa Sv. Mihovil održati će koncert prigodnih pjesama. Za one koji ne mogu doći na večernju misu bit će jutarnja Sv. Misa u 8:00 sati u katedrali.
  3. U petak u Misericordiji je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom od 9 do 19:00 sati i prilika za sv. ispovijed od 9:00-13:00.
  4. Porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan će za 60 godina svećeništva Bogu zahvaliti svečanom euharistijom u rodnoj župi, u župnoj crkvi u Svetvinčentu, u subotu, 6. srpnja. Prigodnu homiliju izreći će zagrebački nadbiskup i metropolita, mons. dr. Dražen Kutleša. Svečana misa započinje u 11 sati.

Raspored misa i kateheza

Mise zornice

05:45 - Katedrala, jutarnja molitva časoslova (ulaz iz Kandlerove ulice)

06:30 - Katedrala mise zornice svako jutro (od ponedjeljka do petka)

Mise kroz tjedan

Katedrala u 8:00 ili 17:00 (ako su naručene sv. mise)

18:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (zimsko računanje vremena)

19:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (ljetno računanje vremena)

Mise nedjeljom

08:00 - Misericordija

09:00 - Katedrala u 9:00 (na talijanskom jeziku/ messa in italiano)

10:30 - Katedrala u 10:30 Misa za narod

11:30 - Franjevački samostan sv. Franje

18:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (zimsko računanje vremena)

19:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (ljetno računanje vremena)

KATEHEZE

Prvopričesnici: informacije o katehezama za prvopričesnike potražite u župnim obavijestima

Krizmanici: svake nedjelje nakon župne mise u 10:30

 

Biskupija

Biskup Ivan Štironja