Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Pula
Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije

Neokatekumenski put

 

Narav Neokatekumenskog puta definirao je; Njegova Svetost, sv. Ivan Pavao II. kad je napisao: „Priznajem neokatekumenski put kao itinerarij katoličke formacije valjan za društvo i današnja vremena“ Neokatekumenski put je na službu Biskupu kao jedan od načina biskupijskog ostvarenja kršćanske inicijacije i permanentnog odgoja vjere

(Statut Neokatekumenskog puta, Naslov I, Narav i ostvarenje Neokatekumenskog puta, čl 1, st 1. i 2.)

Vaš Put ide za tim da crpi iz duha Drugog Vatikanskog Koncila, da bi ponudio primjer nove evangelizacije koja daje nadu Crkvi uoči trećeg kršćanskog tisućljeća. Vaša je zasluga da ste otkrili kerigmatsko propovijedanje, koje poziva vjeri i „udaljene“ ostvarujući pokrsni itinerarij prema smjernicama Ordo Initiationis Christianae Adultorum - Red kršćanske inicijacije za odrasle, ponovljenim u Katekizmu Katoličke Crkve (br. 1231)

(Govor svetog oca pape Ivana Pavla II. na audijenciji 350 katehista itineranata i odgovornih Neokatekumenskog puta 94 zemalja u Klementinskoj dvorani, Rim, 17. siječnja 1994.

Upoznao sam Put pred 15 godina u Puli, vidio ga u Rimu, Argentini, Sloveniji, u Španjolskoj. Znam ljude koji su se oslobodili očaja čak i droge, našli smisao života . (... ) A sve to Bog čini polako, bez napora, samo ako otvaramo srce Duhu. U tim zajednicama crpin se ne samo duhovna snaga nego i radost Duha Svetoga. Radost da nas Bog neizmjerno ljubi, da nismo zaboravljeni osamljeni

Neokatumenski put na području Porečke i Pulske Biskupije

Neokatekumenski put je nastao 1964. među barakašima Palomeras Altasa u predgrađu Madrida. Inicijatori su Francisco (Kiko) Arguello i Carmen Hernandez, koji su na traženje siromaha u barakama počeli navještati kerrygmu – Radosnu Vijes, da Bog ljubi grešnike i da želi spasiti svakog čovjeka. Tijekom vremena ova se kerygma konkretizirala u katehetsku sintezu utemeljenu na tronogu: Riječ Božja, Liturgija, Zajednica. Tadašnnji madridski nadbiskup Casimir Morcilllo ohrabrio je inicijatore Puta da ga uvedu u župe koje to zatraže.

Prvi katehisti Neokatekumenskog puta Giacomo Rainieri, prezbiter, Giorgio Carnelos i Lucia Toso dolaze u Istru godine 1978. i svećenicima Pule predstavljau Put. U siječnju 1979. započinju kateheze, a 25. ožujka 1979. rodile su se prve tri zajednice u Puli: u župi Katedrale sv. Antuna i sv. Josipa. Danas na području Porečke i Pulske danas postoji 29 zajednica u 13 župa, s ukupno oko 550 braće i sestra.

U župi Uznesenja BDM; Katedrala- Pula prisutno je 6 zajednica s preko 140 članova. Budući da se pokrsni katekumenat koji čine zajednice odvija u etapa neke su zajednice u predkatekumenatu, druge su u katekumenatu, jedna je zajednica pred izabranjem, a jedna je završila Put. Svake se godine u Došašću ili Korizmi održaavju kateheze za odrasle i mlade. Zajednice, nakon određenog broja godina i rasta u vjeri stavljau se na raspolaganje župniku raspoložene konkretno pomoći pastoralnom radu, prema župnikovom prijedlogu i mogućnostima zajednice. U Došašću i Korizmi starije zajednice na Putu u župi mole Jutarnju. Pet nedjelja poslije Uskrsa na pulskom Forumu navještaju Ljubav Kristovu za svakog čovjeka, pozivaju ljude da dođu i vide kako je dobar Gospodin.

Zajednice se u dvorani Katedrale ili u prostorijama samostana sv. Franje, koji je na teritoriju župe Katedrala, jednom u tjednu sastaju na slavlje Božje Riječi, a u subotu naveče slave nedjeljnu Euharistiju.

Raspored misa i kateheza

Mise zornice

05:45 - Katedrala, jutarnja molitva časoslova (ulaz iz Kandlerove ulice)

06:30 - Katedrala mise zornice svako jutro (od ponedjeljka do petka)

Mise kroz tjedan

Katedrala u 8:00 ili 17:00 (ako su naručene sv. mise)

18:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (zimsko računanje vremena)

19:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (ljetno računanje vremena)

Mise nedjeljom

08:00 - Misericordija

09:00 - Katedrala u 9:00 (na talijanskom jeziku/ messa in italiano)

10:30 - Katedrala u 10:30 Misa za narod

11:30 - Franjevački samostan sv. Franje

18:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (zimsko računanje vremena)

19:00 - Misericordija, Franjevački samostan sv. Franje (ljetno računanje vremena)

KATEHEZE

Prvopričesnici: informacije o katehezama za prvopričesnike potražite u župnim obavijestima

Krizmanici: svake nedjelje nakon župne mise u 10:30

 

Biskupija

Biskup Ivan Štironja